Van toe naar nu

10 juli '18

Jeroen Schipper van JSA | jeroen schipper architecten startte zo’n 20 jaar geleden als ‘jonge hond’ in een pand aan de Vierhavensstraat in Rotterdam. The Hudsons brengt hem terug naar toen. Want precies op de plek waar hij toen vanuit zijn kantoor op uitkeek, en waar hij zijn eerste ontwerpen op papier zette, komt nu The Hudsons, een plan met vijf woonblokken grenzend aan het Dakpark. Of Jeroen de locatie kent, hoeven we dus niet meer te vragen. Wel zijn we heel benieuwd naar wat hem inspireerde om tot dit ontwerp te komen.

Jeroen Schipper

Architect Jeroen Schipper

Aan het park, met tuin

“Rotterdam heeft de afgelopen jaren een geweldige sprong vooruit gemaakt. Zeker in de crisistijd zijn er initiatieven ontstaan en plannen bedacht die zich echt onderscheiden en waarde geven aan de stad. Datzelfde vind ik van The Hudsons in Bospolder, het wordt echt een heel fijne plek om te wonen, voor iedereen maar vooral ook voor gezinnen. In de stad, aan een park en vaak zelfs met eigen tuin.''

Een mozaïek van scherven

“Voordat we startten met het planontwerp, hebben we gekeken naar de stedenbouwkundige opzet van de bestaande wijk. We wilden het nieuwe plan graag aan laten sluiten op de bestaande structuur van Bospolder. Het Dakpark loopt in de volle lengte langs het nieuwbouwplan, aan de kant van de Hudsonstraat. Het doel was de verbinding met en het zicht op het Dakpark te behouden voor de rest van de wijk. Zo ontstond het idee om vijf woongebouwen los van elkaar te plaatsen met straten die zich openen richting het park. De gebouwen vormen met elkaar een mozaïek van scherven, zoals je je dat nu ook in de bestaande stratenstructuur in Bospolder ziet. Een gevarieerd ensemble dat duidelijk familie van elkaar is. Waar je ook woont, je wandelt altijd zo het park in.“ 

Mozaiek

The Hudsons is als een kameleon

“Een nieuwbouwplan ontwikkelen dat qua karakter en DNA aansluit op wat er al is, vinden wij als bureau heel belangrijk. Die schervenstructuur is slechts één van de manieren waarop we aansluiting hebben gezocht bij de bestaande wijk. Ook in kleurstelling spelen we met de omgeving. In Bospolder staan huizen met donkerrode stenen en veel verticale raampartijen, het park is licht en groen en het daarachter gelegen HAKA-gebouw is wit. Zo kwamen we op het idee om de bouwblokken een kleurverloop te geven. Donker en rood aan de wijkkant, lichter aan de parkzijde. Aan de kant van de Medinastraat en de Puntstraat komen meer verticale ramen en aan het park hebben we voor horizontaal en panoramisch gekozen, zodat je prachtig de zon onder kunt zien gaan.”

Win-win

Een belangrijke wens was om voldoende parkeerplaatsen voor de bewoners te maken. Dat is in het hart van de woonblokken opgelost en uit het zicht.  Jeroen: “Bewoners van de 3- en 4 laagse gezinswoningen parkeren op begane grond niveau en kunnen vanaf hun parkeerplaats direct  naar hun woning. Per woonblok komt bovenop de parkeerplaatsen een dek met een centrale daktuin en/of privétuinen voor de gezinswoningen. De indeling en het gebruik van een centrale tuin gaan de bewoners samen bepalen. Bij de gezinswoningen wordt het wonen ‘opgetild’ naar de 1e verdieping, waardoor er direct contact is met de binnentuin. De begane grond verdieping is de perfecte plek voor een woonkeuken, kantoorruimte of atelier, op de 2e verdieping zijn nog 3 of 4 slaapkamers. Ideaal voor een groot gezin. Het leuke is dat we door deze keuze veel kwaliteit hebben toe kunnen voegen: voldoende parkeren, huizen met een indeling die niet standaard is én voor iedereen een lekkere tuin.”

Meedenken met het ontwerp

Op dit moment zijn er al veel belangstellenden voor het plan. In de periode van ontwerpen is belangstellenden tussentijds gevraagd mee te denken met de woningontwerpen. De input is door de architect verwerkt, waardoor de ontwerpen verder zijn geoptimaliseerd. Enerzijds was er veel vraag naar stadswoningen, met zoveel mogelijk bruikbare meters, slaapkamers, en een keuken en woonkamer op dezelfde verdieping,. Anderszijds was er ook vraag naar juist een bijzondere indeling, met een vide of bijvoorbeeld een dwarstrap. De definitieve ontwerpen worden na de zomer bekend gemaakt. 

Vind jouw huis in The Hudsons

In The Hudsons komen gezinswoningen, appartementen en specials. De appartementen vind je in de verhoogde koppen van twee woonblokken. De gezinswoningen met (binnen)tuin en de specials komen in alle vijf woonblokken. De specials zijn gezinswoningen op een hoek, die door hun vorm allemaal anders zijn. Jeroen: “Veel keuze dus. Ik adviseer mensen eerst te kijken waar ze willen wonen: aan het park, de wijk of in een tussenstraat. Vervolgens bepaal je voor welk woningtype je gaat en dan ga je de grootte bepalen. Aan het park staan de wat grotere huizen, vaak met wel vier woonlagen. Een groot gezinshuis in de stad!”

“Ik kijk uit naar het moment dat we hier rond kunnen lopen en dat ik vanuit het Dakpark letterlijk terugblik op deze ontwikkeling. Het wordt een mooi, nieuw stukje Bospolder, voor de mensen die hier gaan wonen én voor de omwonenden.”