Van oude spoorlijn naar groots park

6 augustus '19

Het Dakpark is een geweldig park dat is ontstaan vanuit een buurtinitiatief. Toen in 2000 bekend werd dat het railemplacement bij het Marconiplein vrijkwam sloegen bewoners uit de wijken Bospolder, Tussendijken en Schiemond de handen ineen. Zij wilden graag meer groen in de wijk. Groen in de vorm van een park, en het oude railemplacement was daarvoor de ideale plek.

Elke dag genieten van werelds uitzicht

Maar die ideeën stonden haaks op de plannen die ondernemend Rotterdam met dit stukje stad had. Gemeente en bedrijven zagen kansen voor een woonboulevard, aantrekkelijk voor het winkelend publiek en een bron van werkgelegenheid. Gemeente Rotterdam, architecten, gebiedsontwikkelaars en buurtbewoners zijn samen om tafel gegaan, op zoek naar een oplossing. De wens voor groen in de wijk en meer ruimte voor middenstand moesten toch verenigbaar zijn? En dat was het ook! Beide plannen zijn naast elkaar gelegd, uitvoerig besproken en de opties overwogen. Uiteindelijk is gekozen om beiden uit te voeren en de plannen óver elkaar heen te leggen. Daarmee is niet alleen de wens van buurtbewoners waarheid geworden, maar ontstond een uniek duurzaamheidsproject waarbij buurtbewoners en gemeente samenwerkten aan de toekomst van de wijk.

Dakpark

Samen sterk

De buurt had behoefte aan dit park. Aan buitenruimte waar de mensen hun vrije tijd konden doorbrengen, elkaar konden ontmoeten. “En dat is precies waar zij zich destijds samen voor hebben ingezet.” zegt Manon Nagelkerken trots. Manon is voormalig bestuurslid en coördinator van de stichting Dakpark. “In die tijd stagneerde de stadsvernieuwing en was onduidelijk wat er in West vanuit de gemeente ondernomen zou worden. De buurt verenigde zich en maakte zich hard voor haar belangen. En dat heeft succes gehad.” vertelt Manon. Want nu, bijna 20 jaar later kunnen we zeggen dat het Dakpark een succes is. Het park vervult een maatschappelijke rol binnen de gemeenschap en het winkelcentrum heeft gezorgd voor een economische boost.

Voor de buurt

Nog steeds hebben de bewoners invloed op hún park. Er zijn verschillende vrijwilligersteams die allemaal hun eigen ideeën en wensen in het park waarmaken. De GroenGroep zorgt onder leiding van de hovenier voor de verschillende tuinen in het park. De Schapendames hebben het initiatief genomen om schapen in het park te laten grazen, als levende grasmaaiers. De hekken worden iedere ochtend geopend door de zogenaamde ToezichtOuders, betrokken vrijwilligers die een oogje in het zeil houden. “Mensen komen door het park letterlijk naar buiten en gaan met elkaar in gesprek. Daar ontstaan mooie plannen uit die de wijk verrijken en nog het nog leuker maakt om hier te wonen.” zegt Hetty de Bruyn, bewoner van de wijk Bospolder- Tussendijken en actief vrijwilliger bij Het Dakpark.

Sport en spel

Je kunt het park bereiken door lange trappen en paden die vanuit de wijk het park inlopen. Je kunt ook gebruikmaken van de lift in het winkelcentrum, die komt uit in het Parkrestaurant en geeft iedereen de mogelijkheid om het park te betreden. Kom op een mooie dag met de kids spelen bij de waterpartij of in de speeltuin. Tot rust komen door het klaterende geluid van de watertrap, samen met de buren barbecueën op het grote grasveld. Laat je vlieger op, neem deel aan een pittige bootcamp of geniet gewoon van het bijzondere uitzicht over de havens en de skyline van Rotterdam. 

Meer informatie over het Dakpark en de mogelijkheden om je steentje bij te dragen aan dit groene buurtinitiatief vind je op www.dakparkrotterdam.nl.

Meer weten over de wijk? Bekijk de voorzieningen
Ook hier wonen? Bekijk de woningen